Als het gaat om hun lievelings standplaats, dan kunnen planten erg kieskeurig zijn. Waar de één van een beetje schaduw houdt, is de ander een echte schaduw aanbidder. Om achter elke groene vriend zijn favoriete plek in huis te komen, is best een uitdaging. Daarom helpen wij jou in deze blog om de plekken in jouw huis te vinden die jouw planten het beste doen groeien.

Standplaatsen dans

In Nederland kennen we vier seizoenen. Het weer verandert het hele jaar door en dus ook de weersomstandigheden in jouw kamer. Dit betekent dat de beste standplaatsen voor jouw planten het hele jaar door veranderen. Het kan dus zomaar zijn, dat wanneer je een mooi plekje hebt gevonden, deze helemaal niet de beste meer is. Met de donkere winterdagen vinden de meeste planten het heerlijk om voor het raam te staan. Zo krijgen zij ook nog een beetje daglicht om te groeien. Maar pas op met het plaatsen van planten voor de ramen in de zomer. In dit seizoen is de kans groot dat ze dan levend verbranden. Eigenlijk blijf je het hele jaar door zoeken naar de meest groeizame plek voor je planten.

In het zonnetje

Planten zoals de bananenplant zijn gek op direct zonlicht. Zij zijn gewend aan warme temperaturen doordat zij zelf uit klimaten komen met dit soort temperaturen. Hun lievelingsplekje is dan ook dicht bij het raam. Een tip is om ze wel af en toe een sproeibeurt te geven, zo drogen de bladeren niet uit.

Het beste van beide

Voor de meeste planten is de perfecte lichthoeveelheid wanneer zij in de halfschaduw staan. Dus een beetje direct zonlicht en veel indirect licht. Halfschaduw plekken zijn meestal te vinden op 3 tot 5 meter van het raam. Ook direct naast het raam, dus niet achter het raam, vinden ze zijn. Zet halfschaduwplanten ook nooit in direct zonlicht, dan zullen ze verbranden en komen er bruine plekken op de bladeren.

Beschermd tegen het licht

Planten hebben altijd licht nodig om te kunnen overleven, zelfs schaduwplanten. Daarom is het belangrijk dat je plant altijd wel een beetje daglicht krijgt. Schaduwplanten in een kamer zetten waar helemaal geen daglicht komt is dan ook geen optie. Wel groeien ze super goed in ruimtes waar geen direct zonlicht komt. De Polyscias is bijvoorbeeld zo’n plant. Dit zijn ook perfecte planten voor mensen met niet zulke groene vingers, ze zijn namelijk heel makkelijk te verzorgen!


Fleurdirect.nl

Ben je nog op zoek naar planten om je huis mee op te vrolijken? Kijk dan eens rond op Fleurdirect.nl en vind jouw nieuwe groene vriend!